بلاک چین چیست ؟
بلاکچین چیست؟
بلاکچین یک دیتا بیس توزیع شده است که بین نودهای یک شبکه کامپیوتری به اشتراک گذاشته میشود. به عنوان یک دیتابیس، بلاکچین اطلاعات را با فرمت دیجیتالی ذخیره میکند. بلاکچین ها به علت کاربرد وسیع در سیستمهای ارزهای دیجیتال مانند بیتکوین شناخته شدهاند زیرا قادرند امنیت و غیرمتمرکز بودن تراکنشها را تضمین نمایند. نوآوری بلاکچین نسبت به سیستم های سنتی اینست که صحت و امنیت دادهها را بدون نیاز به نهاد و یا شخص ثالث، تضمین میکند.
تفاوت عمده بین دیتابیسهای رایج و بلاکچین در روش ذخیره سازی دادهها است. یک بلاکچین، اطلاعات را به صورت مجموعهای از دادهها که به عنوان بلاک شناخته میشود، جمعآوری میکند. هر بلاک ظرفیت ذخیرهسازی مشخصی دارد و زمانی که پر شود به بلاک قبلی متصل شده و بدین ترتیب زنجیرهای از دادهها با عنوان بلاکچین شکل میگیرد.
یک دیتابیس معمولا دادهها را در جدول ذخیره میکند در حالیکه یک بلاکچین دادهها را به صورت بلاک های بهم پیوسته سازماندهی میکند. این ساختار ذخیرهسازی یک جدول زمانی غیرقابل بازگشت از داده در ساختاری غیرمتمرکز را پیادهسازی میکند. هر بلاک بعد از پر شدن بخشی از این جدول زمانی شده و زمان دقیق اضافه شده به زنجیره در آن بلاک مشخص است.
امنیت اطلاعات در بلاکچین
به محض اینکه دادهای روی بلاکچین قرار میگیرد، برای همیشه درآنجا ثبت خواهد بود. هیچ شخصی قادر به حذف و یا حتی تغییر یک حرف از دادههای بلاک نخواهد بود. این مشخصه بلاکچین، تغییرناپذیری نامیده میشود. تغییرناپذیری مشخصه اساسی بلاکچین است زیرا ذخیرهسازی داده را ایمن میسازد و همچنین اعتماد به اطلاعات تمام شرکت کنندگان در شبکه را مقدور میسازد.
چرا هک کردن بلاکچین غیرممکن است؟
بعد از اعتماد به اطلاعات نوشته شده در هر بلاک، سوالی که پیش میآید اینست که : آیا می توان به سیستمی که اطلاعات در آن ذخیره میشود هم اعتماد کرد؟ ما اغلب در مورد سرقت اطلاعات باارزش از امنترین پایگاههای داده تحت کنترل نهادهای دولتی و موسسات معتبر، خبرهایی شنیدهایم. چطور موارد مشابه در بلاکچین غیرممکن است؟
دلیل امنیت بالا بلاکچین نسبت به سرورهای ذخیرهسازی داده اینست که به صورت یه دفتر حساب توزیع شده طراحی شده است. توزیع شده به این معنا که کنترل اطلاعات دخیره شده در بلاکچین در دست یک نهاد نیست و در میان تمام شرکت کنندگان (کامپیوترها) به اشتراک گذاشته میشود. به عبارت دیگر، هیچ سرور مرکزی در بلاکچین وجود ندارد. هر نود نقش یک سرور کوچک مستقل را ایفا میکند که کارایی همه شبکه را حفظ میکند. اصول مشابهی برای ذخیرهسازی اطلاعات در بلاکها اتفاق میافتد: به تعدادی که کامپیوتر در شبکه موجود است، اطلاعات بلاک کپی شده و در میان تمام کاربران توزیع میشود. در نتیجه چنانچه شخصی قصد هک کردن بلاکچین را داشته باشد باید با هزاران و یا شاید میلیون ها سرور بطور همزمان تبانی کند. چنین عملی نیازمند ظرفیت محاسباتی عظیم است. لذا هزینه هک بلاکچین چندین برابر بیشتر از منافع مالی و اطلاعاتی آن خواهد بود.